Minerali i vitamini

  1. doppelherz.hr
  2. Proizvodi
  3. Minerali i vitamini

Što su zapravo minerali, vitamini i elementi u tragovima? 

Svi znaju da su nam vitamini, minerali te elementi u tragovima od vitalnog značaja. Ali što se točno krije iza ovih pojmova? 

Uz nekoliko iznimaka, kao što je vitamin D, ove hranjive tvari ljudsko tijelo ne može samo proizvesti. To znači da ih moramo unositi hranom koju jedemo. 

Vitamini, minerali i elementi u tragovima uključeni su u nevjerojatnu količinu metaboličkih aktivnosti, biokemijskih procesa i funkcije mišića, organa i mentalnog kapaciteta. Mnogi od ovih dragocjenih pomagača imaju više zadataka i isprepleteni su poput zupčanika u stroju. 

Priroda se dobro pobrinula za nas jer hranom koju jedemo možemo unijeti sve hranjive tvari. No, moramo ih unositi u dovoljnoj količini. I upravo tu leži problem jer mnoge studije potvrđuju da naše razine nisu uvijek odgovarajuće. 

Vitamini – male količine, veliki učinak 

Ne možemo ih vidjeti ni okusiti, ali ipak su vitamini neophodni za naše zdravlje. Male količine dovoljne su za održavanje vitalnih metaboličkih procesa. 

Ugljikohidrati, na primjer, pomažu pretvoriti masti ili proteine ​​iz hrane u energiju, jačaju obranu organizma i doprinose izgradnji hormona, enzima i krvnih stanica. Za pravilnu razgradnju ugljikohidrata neophodni su vitamini. Vitamini održavaju našu mentalnu i fizičku sposobnost te su važni za zdrav kardiovaskularni sustav. 

Ljudski organizam nije u stanju sam proizvesti većinu vitamina, stoga ih moramo unositi hranom koju jedemo. Vitamin D zauzima posebno mjesto. Samo tijelo ga može proizvesti u interakciji sa sunčevom svjetlošću. 

Postoji ukupno 13 različitih vitamina koji su topljivi u mastima ili vodi. 

Vitamini topivi u mastima uključuju vitamine A, D, E i K koje tijelo može apsorbirati samo u kombinaciji s mastima. Dnevni unos ovih vitamina nije apsolutno neophodan jer se mogu pohraniti u tjelesnoj masnoći. 

Za vitamine topive u vodi, kao što su B1, B2, B6, B12, folna kiselina, biotin, pantotenska kiselina, niacin kao i vitamin C važan je kontinuirani unos, jer se, osim vitamin B12 mogu skladištiti samo u malim količinama. 

Vitamini topivi u mastima: 

  • Vitamin A 
  • Vitamin D 
  • Vitamin E 
  • Vitamin K 

Vitamini topljivi u vodi: 

  • Vitamin C 
  • Vitamin B1 
  • Vitamin B2 
  • Vitamin B6 
  • Vitamin B12 
  • Folna kiselina 
  • Biotin 
  • Pantotenska kiselina 
  • Niacin 

Poznati primjer nedostatka vitamina C je "skorbut". Osobito su se pomorci bojali skorbuta jer je prehrana na dugim putovanjima često bila neadekvatna. Lijek se pojavio 1776. godine kada je James Cook svoju posadu hranio kiselim kupusom i limunom s visokim sadržajem vitamina C... 

Minerali – kalcij i magnezij su najpoznatiji  

Minerali su neorganske hranjive tvari koje tijelo samo ne može proizvesti. 

Jeste li znali ovo? Nevjerojatnih 35 % ljudskog tijela čine minerali! 

Minerali su potrebni za bezbrojne funkcije u tijelu. 

Pomažu u izgradnji zuba i kostiju kao i krvnih stanica i hormona, sudjeluju u zgrušavanju krvi, prenose podražaje, aktiviraju enzime itd.  

Ovisno o njihovoj koncentraciji u tijelu, minerali se razlikuju po elementima u tragovima i po elementima u većim količinama. Elementi u većim količinama uključuju minerale koji se javljaju u koncentracijama od barem 50 mg po kg tjelesne težine. 

Kalcij i magnezij svakako su među najpoznatijim mineralima. Kalcij se obično povezuje s zdravljem kostiju i zubi, dok su noćni grčevi u donjem dijelu nogu najčešći simptomi nedostatka magnezija. 

Minerali: 

  • Magnezij (Mg) 
  • Kalcij (Ca) 
  • Kalij (K) 
  • Natrij (Na) 
  • Klor (CI) 
  • Fosfor (P) 
  • Sumpor (S) 

Naš savjet: Minerali su topivi u vodi, stoga treba paziti da voće i povrće ne perete preintenzivno i da vrijeme kuhanja bude kratko. Budući da se minerali stapaju s vodom za kuhanje, ima smisla koristiti je kao osnovu za umake ili juhe. 

Elementi u tragovima – željezo je izuzetak 

Elementi u tragovima također su minerali, ali se pojavljuju samo u niskim koncentracijama (tragovima); ispod 50 mg po kg tjelesne težine. Za ljudski organizam bakar, cink, mangan, molibden, krom, selen, kobalt, fluor, silicij, željezo i jod su među bitnim elementima u tragovima. 

Nema pravila bez iznimke: željezo se smatra elementom u tragovima iako se javlja u koncentraciji od oko 60 mg po kg tjelesne težine. 

Esencijalni elementi u tragovima: 

  • Bakar 
  • Cink 
  • Mangan 
  • Molibden 
  • Krom 
  • Selen 
  • Kobalt 
  • Fluor 
  • Silicij 
  • Željezo 
  • Jod 

Dobro poznata bolest nedostatka elementa u tragovima je anemija koja je uzrokovana nedostatkom željeza. Umor i slabije perfomanse često se javljaju kod žena tijekom menstruacije (gubitak krvi tijekom menstruacije) i trudnoće (prijenos željeza s majke na dijete). 

Željezo ljudski probavni sustav može bolje apsorbirati iz životinjskih nego iz biljnih izvora. Dobri izvori željeza su pileća jetrica i žumanjak jajeta, ali sjemenke bundeve i soje također sadrže ovaj element u tragovima. 

Naš savjet: Vitamin C olakšava apsorpciju željeza u tijelu. Samo jedna čaša soka od naranče pomaže.