Žensko zdravlje

Proizvodi za žene – Posebne nutritivne potrebe žena

Prehrambene potrebe žena inherentno se razlikuju od potreba muškaraca u mnogim fazama njihova života. Zbog fizičkih promjena koje se događaju, primjerice, u pubertetu, menstrualnom ciklusu, potencijalnoj trudnoći ili menopauzi, žensko se tijelo treba prilagoditi tim različitim fazama života. Dakle, žene trebaju hranjive tvari posebno prilagođene njima. 

Iako se žene u pravilu hrane zdravije i uravnoteženije od muškaraca, ipak unose nedovoljne količine nekih nutrijenata. 

Prema aktualnoj studiji DEGS1 koju je proveo Institut Robert Koch, samo 15 % žena i 7 % muškaraca zadovoljava nutritivne preporuke Njemačkog društva za prehranu. 

Na primjer, nedovoljna opskrba željezom češće pogađa žene nego muškarce jer žene gube željezo tijekom menstruacije. Isto vrijedi i za mineral kalcij, čija je opskrba kod žena ponekad nedovoljna zbog trudnoće ili slabe apsorpcije kalcija u tijelu nakon menopause. 

Željezo, element u tragovima – dodatna pomoć za žene 

Željezo, element u tragovima, trebali bismo svakodnevno unositi u dovoljnim količinama jer ono preuzima mnogostruke zadaće u tijelu. Doprinosi, primjerice, stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina te podupire prijenos kisika u krvi. Štoviše, igra važnu ulogu u metabolizmu energije i diobi stanica.  

Menstruacijom žene gube željezo. Kod jakog menstrualnog krvarenja gubitak željeza može premašiti unos željeza, jer 1 ml krvi sadrži prosječno 0,5 mg željeza. Zbog toga žene imaju veću dnevnu potrebu za željezom (15 mg željeza), od muškaraca (10 mg željeza).

Tijekom trudnoće, potreba za željezom se povećava jer nerođeno dijete također treba ovaj element u tragovima za opskrbu krvlju i izgradnju unutarnjih organa. Količina krvi u trudnice se povećava kako bi se osigurala prokrvljenost rastuće maternice.
Njezino tijelo sada treba između 20 i 30 mg željeza dnevno.
Potrebe za željezom ostaju visoke tijekom dojenja budući da dojilja mora opskrbiti svoju bebu tim elementom u tragovima kroz majčino mlijeko.

Naš savjet: Češće konzumirajte meso, jer željezo životinjskog podrijetla ljudski probavni sustav bolje apsorbira nego željezo biljnog porijekla. Naravno, mahunarke, povrće i proizvodi od cjelovitih žitarica također su dobri izvori željeza.
S hranom bogatom vitaminom C, kao što je sok od naranče, možete poboljšati apsorpciju željeza iz biljnih izvora.

Kalcij – osobito važan tijekom trudnoće i menopauze

Naravno, kalcij ne trebaju samo žene, već i muškarci. Ova mineralna tvar esencijalna je komponenta naših kostiju i zuba, a upravo se tu nalazi otprilike 99 % ukupnog sadržaja kalcija u tijelu.
Kalcij doprinosi normalnom održavanju kostiju, normalnim procesima zgrušavanja krvi i normalnom funkcioniranju mišića.

Naše su kosti podložne stalnom oblikovanju i propadanju, pri čemu se kalcij “otapa” iz kostiju prema potrebi. Budući da naše tijelo samo ne proizvodi kalcij, moramo ga unijeti hranom. Najpoznatiji izvori kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi, ali i biljna hrana poput brokule ili lješnjaka sadrži kalcij. Preporučeni dnevni unos kalcija hranom je 1000 mg.
Činjenica je da u mnogim životnim razdobljima žene trebaju više kalcija nego muškarci.

Tijekom trudnoće i dojenja ovaj mineral je neophodan i majci i djetetu jer je i bebi potreban kalcij za izgradnju koštanih struktura. Ako nema dovoljno kalcija, on će se povući iz koštanog tkiva majke.

Također, tijekom i nakon menopauze, adekvatan unos kalcija igra važnu ulogu za žene jer smanjenje gustoće kostiju predstavlja zdravstveni rizik od osteoporoze. Gustoća kostiju opada s godinama, budući da se nakon menopauze proizvodi manje spolnih hormona koji reguliraju razinu kalcija.

Naš savjet: Osigurajte dovoljnu opskrbu vitaminom D. Vitamin D djeluje kao "pomagač” u ugradnji kalcija u kosti i tako doprinosi normalnom održavanju kostiju. Naša koža može sama proizvoditi vitamin D ako je izložena sunčevoj svjetlosti, ali na našim geografskim širinama ta intrinzična proizvodnja često je nedostatna, osobito u jesenskim i zimskim mjesecima.